Een indrukwekkende boekenreeks verfilmd

Het was in 2021 eindelijk zover. Een boekenreeks die ver terug in de tijd z’n oorsprong heeft. De auteur is al bezig met schrijven sinds 1965. Met een complex verhaal die zo diepgaand in eigen verhaal gaat, beschouwden veel mensen het als “onfilmbaar”. Dat zei men ook toen Star Wars voor het eerst bedacht werd en kijk hoe dat tot stand is gekomen. Toch heeft een welbekende regisseur de sceptici het tegendeel bewezen. In dit artikel gaan we in op een verfilming van een legendarische boekenreeks.

Het type verhaal kort uitgelegd

De boeken over Dune zijn gecategoriseerd als toekomstfantasie ofwel “science fiction”. Dune verwijst naar de zandduinen van een fictieve planeet genaamd Arrakis. Het boek heeft een enorm verhaal en kent z’n eigen religies, volkeren en planeten. Wat dit betreft is de diepgang van de Dune reeks bijna op een schaal te vergelijken met de werken van J.R.R Tolkien en George R.R. Martin. In een notendop gaat Dune over een keizerrijk die staatsrechtelijk bestaat uit drie planeten met families. Eén familie genaamd Atreides is de belangrijkste waar de keizer vrees voor heeft. Paul Atreides is een speciale persoon die een oorlog zal gaan voeren om de keizer omver te werpen.

Voorgaande mislukkingen

In de jaren zeventig deed Alejandro Jodorowsky een poging om de geprezen roman te verfilming. Na drie jaar in ontwikkeling bleek dat het benodigde budget voor de opnames steeds sneller opsteeg. Wel werd hiervan een documentaire gemaakt, Jodorowsky’s Dune, waarin aangetoond werd hoe het kwam dat het niet werkte. Daarna kwam in 1984 de verfilming van David Lynch. Ook deze adaptatie stelde de boekenliefhebbers niet tevreden en het kreeg al gauw negatieve reacties. De boeken leken onmogelijk om te verfilmen vanwege de hoge eisen van boekenliefhebbers en de budgeteisen. Na tweemaal gefaald te hebben waren de fans teleurgesteld terwijl de schrijver gewoon doorging.

Wat maakt de recente verfilming een succes

Toen kwam de Frans-Canadees Denis Villeneuve om de hoek kijken. De verfilming van 2021 lijkt ogenschijnlijk de spijker op de kop te slaan. Mede dankzij de rijke mogelijkheden met hedendaagse visuele effecten en geluidsbewerkingen is Dune (2021) één van de beste films dat jaar. Veel van de acteurs in de film zijn welbekend en hebben al genoeg ervaring om zich de personages in te leven. De verfilming bleef dichtbij het plot van de boeken waardoor de oude fans tevreden zijn en daarbij bleef het spannend door goeie gecomponeerde muziek van Hans Zimmer.