Deze twee evenementen zijn ultiem vermaak

Het Nederlandse nachtleven is het grootst in steden waar veel studenten zijn of op af komen. Maar gezien de gezondheidstoestanden van tegenwoordig is het lastig om aantrekkelijke uitgaansgelegenheden te vinden. De meeste openluchtfestivals zijn voor het tweede jaar op een rij afgelast. Daarom moet je haast verder gaan zoeken in het buitenland naar vermaak voor jou en je vriendengroep. Heb je tijd te doden voor een wat langere reis en zin om iets nieuws te doen? Je kan met je meest hechte vrienden een reis maken naar het zuiden, genieten van het warme weer en een welbezocht evenement. Afhankelijk van het tijdstip van jullie beschikbaarheid is er een tweetal evenementen bij te wonen in Frankrijk. In dit artikel een paar tips om iets nieuws te gaan doen wat je met je vriendenkring kan delen.

Fête de la Musique

Dit festival vindt in veel Europese steden plaats. Zo maakt het feest bijna geen onderscheid tussen landen zoals Duitsland, België en Nederland. Het verandert de steden in muziekhallen op elke 21 juni. Sinds 1982 wordt het in alle gemeentes in Frankrijk gevierd. Zoals gezegd komt het ook aan bod in delen van Nederland. Hierbij denkt men gauw aan de zuidelijke delen van Nederland zoals Rotterdam, Roosendaal en Eindhoven. Er zijn zelfs overzeese edities in New York, Turkije en Latijns-Amerika. Het feest is bedacht door een Amerika genaamd Joel Cohen. Het idee achter het festival is dat het bandjes en muzikanten de straat op laat lopen en zoveel mogelijk muziek laat maken. De term ‘Fête de la Musique’ is een homoniem voor ‘faites de la musique’, hetzelfde uitgesproken maar met verschillende betekenissen. Om deze reden is de naam voor de variant in New York ‘Make Music’ genoemd.

Fête des Lumières

Het lichtfeest in Lyon wordt jaarlijks gevierd rond 8 december, vaak verplaatst naar het dichtstbijzijnde weekend in de eerste paar weken van december. Het thema van dit feest is de maagd Maria. Sinds 1643 is de moeder van Jezus de beschermheilige van de stad. In ditzelfde jaar brak een brede vorm van de pest uit in de stad en de inwoners van de stad keerden zich tot Maria voor sturing en zegen. Traditioneel gezien worden waxinelichtjes buiten het raam in de vensterbank geplaatst en aangestoken. Verder zijn er lichtshows bij veel artistieke gebouwen en pleinen. In de binnenstad worden hierbij beamers gebruikt om een show, vaak in een verhaal verteld wordt op de gevel van gebouwen. Andere stadsdelen bijvoorbeeld in het Parc de la Tête d’Or wordt een show afgespeeld in de hoge bomen van een eiland in het park.